Bezjajeczna pasta i wegański pasztet, czyli Wielkanoc w wersji wege

Czytaj dalej
Fot. Wojciech Matusik
Katarzyna Kojzar

Bezjajeczna pasta i wegański pasztet, czyli Wielkanoc w wersji wege

Katarzyna Kojzar

Co jedzą weganie kiedy na wielkanocnym stole leżą jajka, mięsa i sałatka z majonezem? Na to pytanie odpowiada Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd i kilku książek poświęconych kuchni roślinnej.

Da się zorganizować śniadanie wielkanocne bez jajka?

Święta Wielkanocne są specyficzne, bo jajko jest ich symbolem. Nie mówmy w tym wypadku nawet o potrawie, ale o czymś, bez czego wiele osób sobie świętowania nie wyobraża. Można przygotować jajko wegańskie, przepisów na nie jest mnóstwo. Są specjalne foremki, które wykłada się „białkiem” zrobionym z tofu, a żółtko to pasta z kurkumą. W ten sposób, jeśli potrzebujemy symbolu, możemy go sobie zrobić. Ale jeśli chodzi o gotowanie, to jajko wcale nie jest takie niezbędne. Pasztet nie wymaga jajka, ciasto dobrze zrobione też się bez niego trzyma, zamiast jajecznicy robi się tofucznicę. Tak samo jest z majonezem, można go spokojnie zastąpić, aż w końcu to zastępstwo będzie dla nas naturalnym wyborem.

Zamiast majonezu - sojonez?

To zdecydowanie mój ulubiony, ale przepisów na wegański majonez jest miliard. Liczy się smak i konsystencja, którą można uzyskać też z mleka kokosowego i nasion chia, z białej fasoli, z ryżu. Ważne jest doprawienie, w którym pomaga sól kala namak, czyli czarna sól himalajska, zawierająca elementy siarkowodoru, dzięki czemu pachnie jajkiem.

W dalszej części artykułu dowiesz się:

  • Czy trudno przestawić się na roślinne zamienniki?
  • Co zastosować zamiast majonezu?
  • Wielkanocne desery mogą być lżejsze 
Pozostało jeszcze 83% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 12,30 zł co 5 dni.

    już od
    12,30
    /5 dni
Katarzyna Kojzar

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetakrakowska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.