Bezjajeczna pasta i wegański pasztet, czyli Wielkanoc w wersji wege
Co jedzą weganie kiedy na wielkanocnym stole leżą jajka, mięsa i sałatka z majonezem? Na to pytanie odpowiada Alicja Rokicka, autorka bloga Wegan Nerd i kilku książek poświęconych kuchni roślinnej.
Da się zorganizować śniadanie wielkanocne bez jajka?
Święta Wielkanocne są specyficzne, bo jajko jest ich symbolem. Nie mówmy w tym wypadku nawet o potrawie, ale o czymś, bez czego wiele osób sobie świętowania nie wyobraża. Można przygotować jajko wegańskie, przepisów na nie jest mnóstwo. Są specjalne foremki, które wykłada się „białkiem” zrobionym z tofu, a żółtko to pasta z kurkumą. W ten sposób, jeśli potrzebujemy symbolu, możemy go sobie zrobić. Ale jeśli chodzi o gotowanie, to jajko wcale nie jest takie niezbędne. Pasztet nie wymaga jajka, ciasto dobrze zrobione też się bez niego trzyma, zamiast jajecznicy robi się tofucznicę. Tak samo jest z majonezem, można go spokojnie zastąpić, aż w końcu to zastępstwo będzie dla nas naturalnym wyborem.
Zamiast majonezu - sojonez?
To zdecydowanie mój ulubiony, ale przepisów na wegański majonez jest miliard. Liczy się smak i konsystencja, którą można uzyskać też z mleka kokosowego i nasion chia, z białej fasoli, z ryżu. Ważne jest doprawienie, w którym pomaga sól kala namak, czyli czarna sól himalajska, zawierająca elementy siarkowodoru, dzięki czemu pachnie jajkiem.
W dalszej części artykułu dowiesz się:
- Czy trudno przestawić się na roślinne zamienniki?
- Co zastosować zamiast majonezu?
- Wielkanocne desery mogą być lżejsze
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień