(NAD)

Dieta przyszłej mamy – co w jadłospisie zapewni zdrowie nam i dziecku?

Dieta przyszłej mamy – co w jadłospisie zapewni zdrowie nam i dziecku? Fot. pixabay.com
(NAD)

Kobiety ciężarne powinny dostarczać organizmowi 2800 kcal na dziennie. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na urozmaicenie posiłków. Bardzo ważne jest dostarczenie wysokowartościowego biologicznie białka.

Niedobór kwasu foliowego i żelaza może być przyczyną niedokrwistości. Ważnym minerałem jest też wapń, na który zapotrzebowanie w ciąży wzrasta do 1200 mg na dobę.

Nienasycone kwasy tłuszczowe mają istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka u płodu. Najlepszym ich źródłem są oleje: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, oraz ryby morskie.

Jakie produkty warto jeść w czasie ciąży? Które witaminy i minerały są kluczowe? Przeczytaj 

Pozostało jeszcze 60% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
(NAD)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.