Niedzielny obiod wstawia się rano. Do gorka daje się woda, mięso, grincojg… - tymi słowami zaczyna się pierwszy odcinek KGV.tv, czyli internetowego programu kulinarnego tworzonego przez panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Czerwionki-Leszczyn.
Nie wiecie, jak przygotować kluski śląskie, rolady i modrą kapustę, by gościom w czasie niedzielnego obiadu zaserwować, tradycyjny, smaczny obiad? Teraz nie potrzeba już książek kucharskich! Wystarczy zobaczyć program, w którym panie z Koła Gospodyń z Dębieńska (dzielnica Czerwionki-Leszczyn) prezentują, jak ugotować śląski obiad - smacznie, zdrowo i w zgodzie z tradycją.
- Chcemy pokazać jak przygotować te potrawy, by smakowały wyśmienicie. Może się wydawać, że wszyscy je znamy i serwujemy, ale niestety, śląskie tradycje kulinarne zanikają. Często gościmy w szkołach i przedszkolach, pytamy dzieci, co gotują ich mamy - słyszymy, że pizzę, makaron, pomidorową. Prezentujemy więc, jak ugotować tradycyjny obiad, a ponieważ dobrze znamy się na gotowaniu - zdradzimy też kilka sekretów, by potrawy smakowały wyjątkowo - zachęcały panie: Marta Domin, Ernestyna Kubecka i Teresa Brzonkalik z Dębieńska. Przy okazji "warzenia" panie opowiadają także w programie o śląskiej kuchni, rodzimej tradycji i zwyczajach, które często odeszły już w zapomnienie.
Kilkunastominutowy program kulinarny został już zamieszczony na popularnym serwisie You Tube. A panie z kolejnego koła gospodyń - tym razem z Czuchowa - już mają gotowy kolejny odcinek programu.
- Nasze panie: Celina Bluszcz, Wanda Szewczyk i Joanna Górka, przygotowują w programie nasz towar eksportowy, czyli żur, z którym gościłyśmy na przeróżnych imprezach - mówi Urszula Sędzik, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich z Czuchowa.