Jak wzmocnić efekty treningu?

Czytaj dalej
Fot. Pexels
Dorota Dejmek

Jak wzmocnić efekty treningu?

Dorota Dejmek

Odżywianie i sport. Jeść węglowodany, bo są potrzebne jako energia na trening, czy też nie, bo od nich przytyjemy? Ile białka powinno się znaleźć w diecie aktywnego nastolatka? Jaką rolę odgrywa tłuszcz, a jakie znaczenie mają antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach?

Dni są coraz dłuższe, słońce coraz mocniej grzeje, a choć pogoda wciąż płata nam figle, wiosna to najlepszy moment, aby wyjść w plener. Bieganie, rower, rolki, ćwiczenia na świeżym powietrzu... Pora otrząsnąć się z zimowego odrętwienia.

Informacje, jakie otrzymujemy z różnych źródeł na temat prawidłowego żywienia, kiedy podejmujemy aktywność fizyczną mogą przyprawiać o ból głowy. Jeść węglowodany, bo są potrzebne jako energia na trening, czy też nie, bo od nich przytyjemy? Ile białka powinno znaleźć się w diecie aktywnego nastolatka? Jaką rolę odgrywa tłuszcz, a jakie znaczenie mają antyoksydanty zawarte w warzywach i owocach? Justyna Mizera, dietetyk sportowy i ekspert kampanii „Warzywa i owoce - na szczęście!” (więcej informacji: www.warzywaiowocenaszczescie.pl oraz www.facebook.com/warzywaiowocenaszczescie), wyjaśnia, jak zadbać o dietę, kiedy jesteśmy aktywni fizycznie.

Paliwo dla mięśni

Spożycie węglowodanów przed, w trakcie i po wysiłku fizycznym ma na celu dostarczenie glukozy jako podstawowego źródła energii dla pracujących mięśni. Glukoza gromadzi się także w formie glikogenu w mięśniach i w wątrobie, będąc paliwem do wysiłków intensywnych, trwających do kilkudziesięciu minut. Posiłek zawierający węglowodany należy spożyć ok. 2-3 godziny przed treningiem.

Pozostało jeszcze 75% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 12,30 zł co 5 dni.

    już od
    12,30
    /5 dni
Dorota Dejmek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetakrakowska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.