Jarmuż przeżywa dietetyczny renesans, zamiast do dekoracji świetnie sprawdza się jako składnik diety

Czytaj dalej
Fot. Agnieszka Jedlińska
(JED)

Jarmuż przeżywa dietetyczny renesans, zamiast do dekoracji świetnie sprawdza się jako składnik diety

(JED)

Z pozycji zieleniny do dekoracji półmisków z jajkami na twardo i wędlinami na przyjęciach w latach 70 i 80, jarmuż wskoczył na pozycję lidera w rankingu najmodniejszych warzyw do jedzenia.

Liście jarmużu (najczęściej ciemno zielone, ale można kupić także fioletowe) to bogactwo witamin i składników odżywczych polecany szczególnie osobom dbającym o linię i zdrową dietę. Na dodatek o uniwersalnym zastosowaniu. Z liści (bez twardych łodyżek) możemy zrobić sos pesto, poddusić do jajecznicy, czy sosu na obiad.

Pozostało jeszcze 35% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.

    już od
    3,69
    /dzień
(JED)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2025 Polska Press Sp. z o.o.

Dokonywanie zwielokrotnień w celu eksploracji tekstu i danych, w tym systematyczne pobieranie treści, danych lub informacji z niniejszej strony internetowej, w tym ze znajdujących się na niej publikacji, przy użyciu oprogramowania lub innego zautomatyzowanego systemu („screen scraping”/„web scraping”) lub w inny sposób, w szczególności do szkolenia systemów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji (AI), bez wyraźnej zgody Polska Press Sp. z o.o. w Warszawie jest niedozwolone. Zastrzeżenie to nie ma zastosowania do sytuacji, w których treści, dane lub informacje są wykorzystywane w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe. Szczegółowe informacje na temat zastrzeżenia dostępne są tutaj.