Jelita - nasz drugi mózg. Co powinniśmy o nich wiedzieć?
Jelita mają sławę nudnego organu od trawienia. Tymczasem ich funkcjonowanie ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Również psychiczne. Opowiada o tym dr n. med. Sławomir Krzemiński - gastroenterolog.
Po co nam jelita?
Przede wszystkim aby trawić jedzenie i czerpać z niego energię - wchłaniają się tam białka, tłuszcze, cukry i mikroelementy.
Prócz funkcji trawiennych jest też inna, bardzo ważna: odpornościowa.
Nie przez wszystkich doceniana. Błona śluzowa jelit jest naszpikowana receptorami, które sprawdzają, co jest bezpieczne dla naszego organizmu. Komunikacja w zakresie układu odpornościowego to nie tylko przeciwciała, ale też limfocyty, które są w błonie śluzowej, a których nieprawidłowa ilość może powodować problemy, np. prowadzić do celiakii, groźnej choroby, charakteryzującej się nietolerancją glutenu.
Jakie choroby jelit są najczęstsze?
Najłatwiej podzielić je na ostre i przewlekłe. Te ostre znikają w miarę szybko, ale są uciążliwe, np. biegunka podróżnych. Jeśli chodzi o schorzenia przewlekłe, to głównie zaburzenia w pracy przewodu pokarmowego. Takim sztandarowym przykładem jest zespół jelita drażliwego. Mimo uciążliwości w przebiegu, nie powoduje spustoszenia w organizmie. Dotyczy coraz większej liczby osób. Groźne są choroby zapalne jelit - wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna, mikroskopowe zapalenie jelit, nowotwory.
Co powoduje choroby jelit?
Gdy pacjenci do nas przychodzą, często pytają, jaką dietę powinni stosować. A najczęściej nie jest potrzebna dieta, tylko świadomość, czym jest prawidłowe odżywianie, dopasowane do stylu życia. Ważna jest też aktywność fizyczna. Zasada 3 razy 30 razy 130 to minimum.
Co jeszcze powinniśmy wiedzieć, by dobrze zadbać o nasz "drugi mózg"?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień