28 lutego 1981 r. zapadła decyzja o wprowadzeniu kartek na mięso. System ruszył 1 kwietnia. Kartki istniały do końca lipca 1989 r. Rozmowa z dr. Andrzejem Zawistowskim z Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej SGH.
- Mniej więcej przez połowę istnienia PRL funkcjonował szeroko rozumiany system kartkowy. W zasadzie tylko między 1953 a 1976 nie było go. Czy powinniśmy się temu dziwić?
- Trzeba uzmysłowić sobie, że system kartkowy sam w sobie nie jest czymś nadzwyczajnym. W czasie II wojny światowej i po jej zakończeniu nie było chyba państwa w Europie, w którym nie istniałby system reglamentacji. Nawet w Szwajcarii. W Wielkiej Brytanii rozbudowany system funkcjonował od 1939 do 1954 r.
- Zaraz po wojnie w Polsce były i kartki, i wolny rynek.
- To był tzw. system mieszany. Karki pełniły rolę rabatu, podnosiły realne płace. W czerwcu 1945 r. chleb kartkowy kosztował od 0,75 do 1,5 zł, a za „wolnorynkowy” trzeba było zapłacić 45-50 zł.
Czytaj więcej:
- jaki był stosunek Polaków do kartek?
- czy produkcja kartek była droga?
- co było dla władzy największym problemem?
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień