Koło Gospodyń w Brzezinie
Działa od ok. 8 lat i skupia 7 pań w wieku 50+. To stąd pochodzą niezapomniane przepisy na malinową chmurkę i pyszny chleb, którego smaku nie da się zapomnieć. Koło Gospodyń koncentruje swoją aktywność w ramach lokalnej społeczności, zapewniając moc smakołyków przy okazji takich wydarzeń, jak odpusty parafialne, rodzinne festyny, Dzień Dziecka, Dzień Kobiet, Dzień Seniora. Bez gospodyń z Brzeziny nie mogą się obyć takie wydarzenia, jak Festiwal Lata czy Bike Maraton w Miękini. Panie chcą poszukiwać nowych smaków, próbować nowych receptur łączących tradycje z nowoczesnym gotowaniem. Warto na to czekać, bowiem z rąk pań z Brzeziny wychodzą zawsze same pyszności.
TORT ŚMIETANOWY Z OWOCAMI
Składniki:
6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka octu, okrągła tortownica, 2 litry śmietany 36%, cukier puder, owoce sezonowe do dekoracji, wiśnie w syropie, owoce mrożone do przełożenia z owocami.
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Dodać 1 szklankę cukru i dalej ubijać, następnie dodać żółtka i ubić na sztywno. 1 szklankę mąki pszennej wymieszać na sucho z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i 2 łyżkami kakao (przesiać najlepiej przez sito, żeby nie było grudek).
Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao wsypać do ubitych jajek i delikatnie ręcznie połączyć w jednolitą masę, na końcu wlać 1 łyżkę octu i ponownie wymieszać. Wlać na przygotowaną tortownicę i piec przez 25 minut w 160˚C (grzanie piekarnika w trybie góra-dół).
Zimny biszkopt kroimy na 3 krążki, każdy lekko nasączamy ponczem. Śmietanę ubijamy z 10 łyżkami cukru pudru na sztywno. Każdy krążek biszkoptu smarujemy ubitą śmietaną (można dodać w środek mrożone owoce) i układamy warstwa po warstwie. Całość dekorujemy wokół ubitą śmietaną według własnego pomysłu. Na wierzchu układamy świeże owoce lub polewamy polewą czekoladową.
Chleb domowy
Składniki:
1 kg mąki, 40 dag drożdży, 1 litr ciepłej wody, 0,5 szkl. siemienia lnianego, 0,5 szkl. ziaren słonecznika, 0,5 szkl. otrąb owsianych, 0,5 szkl. otrąb pszennych, 1 łyżka soli.
Sposób przygotowania:
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, resztę „suchych” składników mieszamy w misce, wlewamy rozpuszczone drożdże i drewnianą łyżką wszystko ze sobą łączymy. Zostawiamy na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Wkładamy do blaszek „keksówek” wysmarowanych tłuszczem i obsypanych mąką lub otrębami.
Pieczemy w 200 st. przez ok. 1 godz.
Do wypieku chleba zamiast ziaren słonecznika można użyć ziaren dyni, prażoną cebulkę, suszone owoce śliwki i żurawiny, czarnuszkę i nasiona goi.

Malinowa chmurka
Składniki na ciasto:
25 dag mąki, 0,5 kostki margaryny, 1 łyżka śmietany, 5 żółtek, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na bezę:
5 białek, 15 dag cukru, łyżeczka octu, 5 dag płatków migdałowych do posypania bezy na wierzchu.
Składniki na krem śmietanowy:
0,5 l śmietany kremówki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 śmietanfix, 250 g serka mascarpone.
Dodatkowo:
3 galaretki malinowe, 1 litr wody, ok. 60 dag malin.
Sposób przygotowania:
Zagniatamy ciasto ze składników, wałkujemy i wykładamy dno blaszki. Pieczemy przez ok. 25 minut w 180˚C. Z białek i cukru ubijamy bezę (na końcu dodajemy ocet).
Blaszkę, na której pieczone było kruche ciasto, odwracamy dnem do góry, na dnie układamy papier do pieczenia i wylewamy ubite białka i tak wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 40-50 minut w 160˚C.
Kruche ciasto lekko nasączamy ponczem. W wodzie rozrabiamy galaretki i studzimy. Kiedy galaretka będzie tężeć, dodajemy maliny i mieszamy. Wylewamy na kruche ciasto i czekamy aż galaretka całkiem zastygnie.
Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier i śmietanfix, a na końcu serek mascarpone. Krem wykładamy na malinową galaretkę i przykrywamy upieczoną i przestudzoną bezą. Bezę możemy posypać na wierzchu płatkami migdałowymi.
