Żur na bogato? Jeśli tak, to tylko według przepisu pani Wandy Szewczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Czuchowie (gmina Czerwionka-Leszczyny). Jest już zapowiedz kolejnego odcinka KGW.tv, czyli internetowego programu w którym gospodynie z terenu gminy uczą jak gotować w zgodzie ze śląską tradycją.
W pierwszym odcinku programu dostępnego na serwisie You Tube gospodynie z Dębieńska przypominały jak się robi rolady, modrą kapustę i kluski, a w drugiej odsłonie zobaczymy jak przygotowuje się żur. Zanim jednak program trafi do sieci, możecie już dziś wypróbować przepis, który zamieszczamy poniżej.
Żur na bogato
Przepis pani Wandy Szewczyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Czuchowie
Składniki:
2,5 l wody,
2,5 l wcześniej zakiszonego żuru,
250 g marchewki,
250 g korzeni pietruszki,
250 g korzenia selera,
2 kg ziemniaków,
1 kg boczku wędzonego,
1 kg kiełbasy,
3 cebule,
10 jajek,
1,5śmietany 18%.
Przygotowanie:
Obrać wszystkie jarzyny, pokroić w kostkę i ugotować aby były miękkie. Wcześniej pokroić w kostkę kiełbasę i boczek i usmażyć na patelni. Gdy jarzyny będą ugotowane wlać do nich żur i chwilę pogotować, a następnie całość zabielić śmietaną. Do tak ugotowanego żuru dodać usmażoną kiełbasę, boczek i cebule. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy do smaku. Ugotowane na twardo jajka obieramy. Żur wylewamy na talerz dodając do każdego pokrojone w ćwiartki jajka. Żur przepysznie smakuje podany w małych okrągłych chlebkach.
Żur to popisowe danie serwowane przez gospodynie z Czuchowa. W ubiegłym roku przygotowana przez panie zupa zajęła pierwsze miejsce na Festiwalu Żuru w Stanicy! To najlepszy żur na Śląsku.