Kruszonka w roli głównej

Czytaj dalej
Fot. Fot. Janusz Wojtowicz / Polskapresse
Ania Starmach

Kruszonka w roli głównej

Ania Starmach

Kruszonka idealna to taka, która składa się z dwóch porcji mąki oraz odpowiednio jednej porcji masła i jednej cukru (proporcje 2:1:1).

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Mąkę można zastąpić mielonymi orzechami włoskimi, migdałami lub płatkami owsianymi. Chcąc urozmaicić smak ciasta, można dodać bakalii, przypraw, miodu. Kruszonkę ubóstwiam i eksperymentuję z nią bez końca, ostatnio przygotowywałam jej słone wersje, a co mi z tego wyszło? Sami się przekonajcie!

Jabłka pod orzechową kruszonką

Składniki: 8 jabłek, 100 g mąki pszennej, 100 g mielonych orzechów włoskich, 100 g brązowego cukru, 120 g masła, duża szczypta cynamonu, łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie: Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, przysmaż na łyżce masła, dodaj cynamon, cukier waniliowy, łyżkę cukru, przełóż do żaroodpornej formy. Pozostałe masło wymieszaj z cukrem, mąką i orzechami, posyp kruszonką owoce. Zapiekaj przez 20–30 minut w temperaturze 180 stopni.

Wiśnie pod owsianą kruszonką

Składniki: 500 g wiśni (mogą być mrożone), 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kruszonka: 120 g masła, 60 g płatków owsianych, 60 g płatków migdałowych, 40 g posiekanych orzechów laskowych, 3 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie: Wiśnie zagotuj z cukrem, sok zagęść mąką ziemniaczaną. Owoce przełóż do naczynia żaroodpornego, masło wymieszaj z pozostałymi składnikami kruszonki. Powstałym ciastem posyp owoce, zapiekaj przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jagnięcina pod ziołową kruszonką

Składniki: 8 żeberek jagnięcych (niepociętych na pojedyncze porcje), pół szklanki bułki tartej, 4 ząbki upieczonego czosnku, po 2 łyżki posiekanych ziół: rozmarynu, pietruszki, tymianku, sól, pieprz, sok z cytryny, 2 łyżki ostrej musztardy, 3–4 łyżki oliwy z oliwek, 4 duże ugotowane ziemniaki
Przygotowanie: Jagnięcinę oczyść, obsyp solą i pieprzem, przysmaż na patelni, następnie umieść na 10–12 minut w piekarniku. Zioła wymieszaj z bułka tartą, rozgniecionym czosnkiem oliwą, solą i pieprzem. Mięso posmaruj musztardą, posyp ziołową kruszonką, ugotowane ziemniaki ponacinaj, w powstałe otwory wsyp pozostała bułkę tartą. Mięso i ziemniaki włóż na kilka minut do piekarnika z włączoną funkcją grill tak, aby kruszonka się przyrumieniła.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.