Łosoś, sandacz, czyli ryby z grilla
Na grillu świetnie sprawdzają się ryby. Poznaj nasze najlepsze przepisy.
Sandacz z pomidorkami
Składniki: sandacz, łyżeczka przypraw, masło, cytryna, 4 pomidory, 2 ząbki czosnku, 4 duże pieczarki, pieprz biały
Przygotowanie: Sandacza wyczyścić, wypatroszyć na filety, posypać przyprawami. Filety obłożyć plasterkami pomidorów, pieczarek i cytryny. Dodać wiórki masła, posypać pieprzem i pokrojonym w kostkę czosnkiem. Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Zapiekać kilkanaście minut.
Sardynki z cytryną
Składniki: sardynki, sól, sok z 2 cytryn, 4 łyżki masła
Przygotowanie: Sardynki rozkroić, umyć. Osuszyć, lekko osolić, pokropić sokiem z cytryny, odstawić. Masło rozpuścić, połowę zużyć do nasączania ryb. Zapiekać kilka minut z każdej strony.
Potrawę przed podaniem polać sokiem cytrynowym, dodać rozpuszczone masło.
Łosoś w soku cytrynowym
Składniki: plaster łososia, sok cytrynowy, oliwa, sól, cytryna, natka pietruszki
Przygotowanie: Rybę wysmarować sokiem cytryny. Odstawić, by przeszła kwasem. Posmarować oliwą. Ruszt nasmarować
oliwa, ułożyć łososia. Zapiekać po 5 minut z każdej strony. Zdjąć, osolić. Przybrać połówkami cytryn i natką pietruszki.
Łosoś w białym winie
Składniki: filety z łososia, oliwa, białe wino, mięta
Przygotowanie:Do oliwy dodać wino i miętę. Włożyć filety na kilka godzin. Zapiekać ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podawać z grillowanymi warzywami.
Śledzie zapiekane z kiełbasą
Składniki: 2 duże śledzie, 2 kiełbasy, sól, biały pieprz, oliwa
Przygotowanie: Śledzie rozebrać, umyć, oczyścić, osuszyć. Doprawić. Do środka włożyć kiełbasę. Spiąć wykałaczkami, posmarować oliwą. Zapiekać na grillu z każdej strony po ok.
10 minut z każdej strony.
Grillowany łosoś z warzywami
Składniki: filet z łososia ok. 230 g , 1 mały bakłażan, 1 mała cukinia, 4 pieczarki (niekoniecznie), cytryna, sól/ sól czosnkowa, pieprz biały, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek
Przygotowanie: Filet z łososia umyć, oprószyć solą, pieprzem, posypać ziołami prowansalskimi (po obu stronach) następnie -odstawić do lodówki na czas przygotowania warzyw. (optymalnie byłoby odstawić go do lodówki na czas 50 min). Umyć cukinię oraz bakłażan, pokroić w grubsze plastry, oprószyć solą czosnkową (jeśli ktoś nie lubi to wystarczy zwykła) i polać oliwą z oliwek -/ jeśli ktoś chce z pieczarkami - posolić je z każdej strony nie polewać oliwą. Warzywa położyć na rozgrzaną patelnię i grillować ok 5 min z każdej strony ułożyć je na talerzu. Przygotowanego wcześniej łososia ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej (na której wcześniej grillowano warzywa). Smażyć ok. 3-4 min z każdej strony. Ułożyć obok warzyw na talerzu - można pokropić cytryną od razu lub ułożyć plasterek cytryny na boku talerza.
Czytelniczka Dominiak Kobylak
Tuńczyk w marynacie
Składniki: gruby plaster tuńczyka. Na marynatę: cebula, natka pietruszki, tymianek, listek laurowy, oliwa, wytrawne białe wino, sok z cytryny, sól, pieprz
Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić, dodać do pozostałych składników marynaty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tuńczyka oczyścić. Włożyć do marynaty. Podczas marynowania kilkakrotnie obracać. Po godzinie rybę osuszyć, natrzeć oliwą. Zapiekać po 5 minut z każdej strony.
Pstrąg w ziołach
Składniki: pstrąg, cytryna, natka pietruszki. koperek, oliwa, bazylia, pieprz, czosnek
Przygotowanie: pstrąga przeciąć wzdłuż, wypatroszyć. Wysmarować sokiem z cytryny. Do środka włożyć plasterki cytryny, natkę, koperek. Przyprawić. Zawinąć w folię aluminiową. Zapiekać ok. 10 minut z każdej strony.
Halibut w sosie i z kaparami
Składniki: plaster halibuta, ocet, 1/8 l kwaśnej śmietany, jogurt, pęczek pietruszki, pęczek kopru, sól, biały pieprz, cukier, kapary, oliwa
Przygotowanie: Halibuta umyć, pokropić octem, odstawić. Wymieszać śmietanę z jogurtem, kaparami oraz drobno posiekanym koprem i pietruszką. Przyprawić do smaku. Rybę doprawić pieprzem, solą i cukrem. Posmarować oliwą. Podgrzewać na ruszcie ok. 10 minut, kilkakrotnie obracając. Gotową rybę polać śmietankowym - jogurtowym sosem.
Łosoś na warzywnej tortilli w sosie koperkowym
Składniki: 4 filety z łososia (każdy po ok. 150 g), 4 placki tortilli , 1 papryka świeża czerwona, 1 papryka świeża zielona. 1 por, średnie marchwie, 2 łyżki oleju, sól, pieprz do smaku, sos koperkowy
Przygotowanie: Łososia doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Wszystkie warzywa pokroić w cieniutkie paseczki, połączyć z sosem koperkowym, wyłożyć na tortille i zwinąć. Łososia natłuścić olejem i grillować na tacce, a tortille z warzywami podgrzać na grillu. Podawać z sosem koperkowym .
Lin z grilla
Składniki: 1 świeży lin , 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, posiekana świeża pietruszka, sól,pieprz, przyprawa do ryb , tymianek, pół cytryny, łyżka masła
Przygotowanie: Rybę dzień wcześniej patroszymy , dokładnie płuczemy i zostawiamy z głową namoczoną w mleku.Następnego dnia doprawiamy solą , pieprzem , przyprawą do ryb, tymiankiem oraz posiekaną pietruszką . Polewamy rybę sokiem z cytryny . W środek wkładamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Rybkę zawijamy w sreberko z łyżką masła . Czas grillowania 30-40 min . Trzeba co jakiś czas rybę sprawdzać , aby nie była sucha .
Czytelniczka Kamila Perlikiewicz