Magda Weidner

Makaronowe propozycje na niedzielny obiad

Makaronowe propozycje na niedzielny obiad Fot. Aleksandra M.
Magda Weidner

Przepisy nadesłała nam Czytelniczka Aleksandra M. Czekamy na Wasze pomysły. Przesyłajcie je na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl

Makaron z pulpecikami

Pulpeciki: 100 g dowolnego makaronu (ja użyłam pełnoziarnis¬tych kokardek), 200 g mięsa mielonego z szynki, 1 jajko, 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, olej do smażenia
Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 2 łyżki pasty paprykowej, sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy.

Makaronowe propozycje na niedzielny obiad
Aleksandra M. Makaron z pulpecikami

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie wszystkie składniki na pulpeciki dokładnie ze sobą mieszamy (ząbek czosnku wcześniej rozgniatamy lub drobno siekamy) i z uzyskanej masy formujemy małe kulki, które obsmażamy na złoty kolor na oleju. Następnie przygotowujemy sos. W małym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno posiekany ząbek czosnku. Następnie dodajemy pomidory oraz pastę paprykową i dusimy do momentu, aż większość płynu odparuje i sos zacznie gęstnieć. Sos doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskimi. Do przygotowanego sosu dodajemy usmażone uprzednio pulpeciki, które wraz z sosem podajemy z makaronem.

Makaron ze szpinakiem i łososiem

2 gniazdka makaronu tagliatelle lub ok 125 g innego makaronu, 2 garście świeżych liści szpinaku, 100 g wędzonego łososia, 125 ml śmietany (ja używam takiej w kartoniku z napisem do zup i sosów), 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 2 łyżki oliwy.

Makaronowe propozycje na niedzielny obiad
Aleksandra M. Makaron ze szpinakiem i łososiem

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż jego objętość znacznie się zmniejszy. Szpinak przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym dodajemy śmietanę. Całość dusimy na bardzo małym ogniu aż lekko zacznie gęstnieć. W razie potrzeby ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Łososia dzielimy na małe kawałki i dodajemy do sosu. Gdy ryba lekko się zetnie, dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy, tak aby sos całkowicie go pokrył.

Magda Weidner

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.