
Niedary w gminie Zawonia odniosły ogólnopolski sukces. Strona internetowa www.niedary.pl w konkursie organizowanym przez Krajowe Stowarzyszenie Sołtysów pod patronatem Ministra Cyfryzacji, zajęła I miejsce w jubileuszowej 5. jego edycji - w sezonie 2017/2018. Strona przynosi codzienne wiadomości z życia wsi, gminy, okolicy. Pomaga w codziennych sprawach. To tu zatrzymujemy w kadrze wspomnień nie tylko dzień dzisiejszy, ale z dbałością o szczegóły rekonstruujemy i pielęgnujemy historię Niedar. Czynimy to społecznym sumptem, inspirowanym przez nieformalną grupę „Niedarianie”, traktując te działania jako społeczną integracyjną zabawę dla każdego, w którą… wciągają się nawet ludzie, którzy nigdy w Niedarach nie byli sic! - piszą autorzy strony.
Ciasto kolorowe
Składniki:
4 jajka, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
Żółtka oddzielić od białek. Ubić pianę, dosypując cukier, dodać pojedynczo żółtka. Na koniec delikatnie mieszając ubite jajka z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na trzy części. Do I części dodać pół szklanki maku. Do II części pół szklanki wiórków kokosowych. Do III części - łyżkę kakao. Wylewać na głęboką blachę jedno ciasto na drugie i równo rozprowadzić. Piec 35 minut w temperaturze 180 st. C.
Przyrządzanie masy:
Ugotować 1 i 1/2 budyniu w ½ litra mleka i wystudzić. Do kostki masła dodać 3 łyżki cukru pudru mieszając, potem po 1 łyżce budyniu ucierając. Na koniec dodać sok z 1 cytryny. Biszkopt przedzielić na pół. Spód nasączyć ponczem (½ cytryny, 3 łyżki alkoholu białego, łyżeczka cukru i woda przegotowana). Posmarować ¾ masą budyniową, przykryć II częścią biszkoptu, wierzch posmarować pozostała częścią masy. Dekorować wiśniami lub czarną porzeczką, orzechami. Wierzch polać polewą kakaową.
Autorka: Zofia z Kamiennej
I nagroda w konkursie na: „Najsmakowitszy wypiek” IV edycji Niedariańskiego Rajdu Szlakiem Kurhanów

Ciasto „Zielony mech” z jagodami
Składniki:
450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki (najlepiej krupczatki), 4 jajka, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 szklanka cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na przygotowanie kremu:
500 ml kremówki, 500 g serka mascarpone, 3/4 szklanki cukru pudru. Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki lub jagodowy, świeże jagody do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z wody przez sito. Szpinak łączymy z połową szklanki oleju i miksujemy. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą pianę, następnie, cały czas miksując, dodajemy szpinak i resztę oleju. Do tak przygotowanej masy dodajemy mąkę wymieszaną już wcześniej z proszkiem do pieczenia. Tortownicę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. Ciasto pieczemy ok. 40-50 minut do momentu aż patyczek będzie suchy. Gdy wyjmiemy ciasto z piekarnika, należy je odstawić do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone ciasto kroimy na 3 blaty, z czego jeden powinien być cienki, ponieważ będziemy go kruszyć.
Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem. Gdy powstanie bardzo gęsta masa, odkładamy ok. 4 łyżki. Resztą kremu przekładamy ciasto, pamiętając, aby każda warstwa ciasta była wysmarowana wcześniej dżemem.
Odłożonym wcześniej kremem smarujemy górę ciasta oraz jego boki. Całość posypujemy skruszonym ciastem, jagodami i odkładamy ciasto do lodówki na 4 godziny.
Autorka: Anna P. z ul. Głównej
II nagroda w konkursie na: „Najsmakowitszy wypiek” IV edycji Niedariańskiego Rajdu Szlakiem Kurhanów
