Przepisy z Prusic
Stowarzyszenie Wspólnie dla Piotrowic
Celem Stowarzyszenia Wspólnie dla Piotrowic jest podejmowanie działań na rzecz rozwoju wsi Pietrowice Małe oraz wspieranie społecznej aktywności mieszkańców, w szczególności wspieranie inicjatyw społecznych i gospodarczych wsi, jak również działań w zakresie odnowy wsi. Stowarzyszenie dba też o rozwój najmłodszych mieszkańców - podejmowane są inicjatywy w zakresie rozwoju kultury, turystyki oraz aktywności fizycznej poprzez organizowanie wyjazdów, wycieczek oraz integracji. Stowarzyszenie wspiera inicjatywy lokalne poprzez udział i współpracę z gminą podczas organizowanych wydarzeń.
Kociołek Sławomira
Kociołek o pojemn. 15 l (ok. 30 porcji)
Składniki:
2 kg mięsa (karczek, schab lub szynka), 1 kg kiełbasy wędz. j., 1 kg kiełbasy zwycz., 1 kg boczku, główka czosnku, 8 cebul, słonina, liście kapusty. Pomidory, papryka, por, marchewka, pietruszka, ziemniaki. Pieprz, sól, ziele ang., liść laur., majeranek, lubczyk.
Sposób przygotowania:
Dno i ścianki kociołka wyłożyć pocięta w paski 2-3 cm słoniną, zostawiając przerwy pomiędzy. Na słoninę układamy liście kapusty. Warzywa tniemy w kostkę 1x1 cm, cebulę i ziemniaki kroimy w talarki 1 cm. Obrany czosnek tniemy w drobną kostkę. Składniki wymieszać, dodać przyprawy wg uznania i smaku. Całość podlewany 1 l mocnego piwa. Podczas gotowania należy podlewać wodą lub mięsnym wywarem, aby uniknąć przypalenia. Po ok. godzinie gotowania najlepiej na palenisku sprawdzamy miękkość składników i podajemy biesiadnikom.

Stowarzyszenie 17 Stawów w Świerzowie

Stowarzyszenie powstało w 2010 r. Wtedy bowiem w Świerzowie było ok. 17 stawów. Jednym z najważniejszych celów Stowarzyszenia jest uaktywnianie społeczności i tworzenie tradycji lokalnych. W tym celu organizowana jest corocznie impreza „Sposób na rybę” z konkursem kulinarnym propagującym potrawy z ryb. Impreza promuje też Świerzów. Stowarzyszenie 17 Stawów przy każdej okazji prezentuje oryginalne potrawy z rybą - sałatki, pasty, ciasta, rolady.
Pasta rybna
Składniki:
2 filety z morszczuka, 4 marchwie, 1 pietruszka; ½ selera; 1 por; 2 ogórki kiszone; łyżka majonezu; łyżeczka masła; sól, pieprz, koperek/natka pietruszki.
Sposób wykonania:
Marchewkę, pietruszkę, seler obrać, pokroić, gotować do zmiękczenia. Filety i ogórki pokroić na kostkę, włożyć do garnka z warzywami, gotować jeszcze 3-4 min, odcedzić. Przestudzić, dodać majonez, masło i przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem. Do przygotowanej pasty można dodać posiekane koperek lub pietruszkę. Autor: Elżbieta Pięt

Stowarzyszenie „Młodzież z Budzicza”

Działają od 11 lat. Stowarzyszenie założyły 23 osoby. Należy podkreślić dobrą współpracę z samorządem gminy, a także działania Stowarzyszenia w celu pozyskiwania środków na realizację różnych projektów, m.in. budowę chodnika, działań z programu „Odnowy Wsi Dolnośląskiej”, wkładu pracy i zaangażowania Stowarzyszenia na rzecz zmiany wyglądu wsi i budowania tożsamości lokalnej. Stowarzyszenie bierze udział w Biesiadach Sernikowych, gdzie wybierany jest najlepszy sernik.
Sernik z Budzicza
Składniki i sposób wykonania ciasta:
2,5 szkl. mąki, ¾ kostki margaryny, 4 żółtka, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto zagnieść, wyłożyć na blachę.
Składniki i wykonanie masy serowej:
1,2 kg sera (z kostki), 1 szklanka oleju, 0,5 l mleka, 1 szklanka cukru, 8 żółtek
Zmielony ser połączyć z pozostałymi składnikami, dodać ubite białka. Wylać na ciasto. Można dodać rodzynki lub położyć brzoskwinie z puszki. Piec ok. 60 min w temperaturze 180 stopni.

Stowarzyszenie „Skokowiak” w Skokowej

Stowarzyszenie tworzą głównie mieszkańcy, którzy realizują tu swoje pasje, kultywując tradycje lokalne oraz dbając o rozwój aktywności wśród dorosłych, dzieci i młodzieży. A szczególnie wśród osób starszych. Stowarzyszenie bierze udział w życiu sołectwa i gminy, promując np. produkty i talenty kulinarne. Przygotowuje też stoisko podczas imprez gminnych z przepysznymi wypiekami i konfiturami.
Dżem z dyni
Składniki:
1 kg dyni, 1/3 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru, sok z jednej cytryny, można dodać jedną pomarańczę.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełożyć do garnka, dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż miąższ się rozpadnie na jednolita masę i nabierze gęstości dżemu.
Przełożyć dżem do słoików, pasteryzować 15 min. Można przyspieszyć wykonanie dżemu, blendujac masę i dodając żelfiks.
