
Zespół „Rząsinianki” kultywuje tradycje kulinarne przywiezione przez naszych przodków z Kresów Wschodnich (okolice Grodna i Mińska).
Nasi przodkowie na Białorusi byli chłopami, ich kuchnia przede wszystkim bazowała na warzywach i rybach, od święta jadali potrawy mięsne.
Na naszych stołach często pojawiają się takie potrawy, jak: sasznie z twarogiem, pielemienie ze śmietaną, bliny z podkałodką, babka ziemniaczana czy kiszka ziemniaczana, wareniki z makiem, ryba zapiekana z grzybami, gołąbki ziemniaczane, tuszonka i wiele innych. W czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia staramy się, by te tradycyjne potrawy królowały na naszych stołach.

Tradycje kulinarne prezentujemy, biorąc udział w konkursach i pokazach (Mała Wielkanoc w Mysłakowicach, kolęda w Bogatyni).
Skład Zespołu „Rząsinianki”:
Teresa Cierlik - kierownik zespołu, Henryk Cierlik, Feliksa Cierlik, Grażyna Chomentowska, Zofia Mikos, Irena Chomontowska, Laurencja Krok, Agnieszka Swoszowska, Irena Mróz, Józef Mróz, Krzysztof Członka, Agnieszka Suchodolska, Paulina Koman, Helena Dudek. Młodzież - Marian Pukacki, Władysław Pukacki, Martyna Sikacka.
Pieczyste po chłopsku
Składniki:
0,5 kg mięsa,
7-8 średniej wielkości ziemniaków,
1 marchew,
1 cebula,
1,5 łyżki mąki,
pół szklanki śmietany,
listek laurowy,
pieprz, sól.
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kawałki, lekko podbić, posypać solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć do zarumienienia panierki. Mięso przełożyć do rondla, przykryć pokrojonymi w plastry warzywami, wszystko zalać wywarem mięsnym lub wodą, tak by pokrywała warzywa i dusić na małym ogniu, kiedy warzywa są w miarę miękkie (na 10 minut przed końcem duszenia) dodać śmietanę, listek laurowy, sól.
