Słodki przepis na walentynki: Karkówka z sosem z sera roquefort

Czytaj dalej
Fot. Aleksandra Misa
(maw)

Słodki przepis na walentynki: Karkówka z sosem z sera roquefort

(maw)

Jaką propozycję na niedzielny obiad mamy tym razem? Nasza Czytelniczka Aleksandra przesłała nam przepis na karkówkę podaną z nietypowym sosem. Danie nie jest trudne do wykonania i każdy, kto lubi mięso, może pokusić się o jego przygotowanie. Możemy podawać je z ziemniakami, kaszą, ryżem lub po prostu z warzywną sałatką.

Składniki:

Sos:

Słodki przepis na walentynki: Karkówka z sosem z sera roquefort
Aleksandra Misa

Przygotowanie:
Karkówkę rozbijamy lekko tłuczkiem, nacieramy oliwką wymieszaną z ketchupem, przyprawą do karkówki i rozgniecionym czosnkiem, i wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu pieczemy karkówkę na ruszcie w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 25-30 minut.

W tym czasie do małego rondelka wlewamy brandy lub koniak i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser. Gotujemy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos zgęstnieje.

Przygotowanym sosem polewamy karkówkę tuż przed podaniem.

Przepis nadesłała nasza Czytelniczka Aleksandra Misa.

Lubicie gotować? Chcecie podzielić się swoimi pomysłami? Przesyłajcie je do nas na mail: kuchnia@gazetalubuska.pl

(maw)

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.