Stomatologia. Jeżeli masz astmę, uważaj na zęby!

Czytaj dalej
Fot. Tomasz Bolt/Polskapresse
Dorota Dejmek

Stomatologia. Jeżeli masz astmę, uważaj na zęby!

Dorota Dejmek

Stomatologia. Podczas gdy chorym na astmę udaje się pokonać takie objawy jak duszność, męczący kaszel i świszczący oddech, mogą stać się ofiarami innej choroby - próchnicy. Dlaczego? Wszystkiemu winne są zażywane leki, przyjmowane nawet kilka razy dziennie.

Badania związku między astmą a zdrowiem jamy ustnej przeprowadzali w różnym czasie uczeni z Australii, Finlandii, Wielkiej Brytanii, Ameryki i Polski. Wszyscy doszli do tych samych wniosków - osoby cierpiące na jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych na świecie, o wiele częściej miewają problemy ze zdrowiem zębów i dziąseł. Dlaczego? Winne są leki na astmę, przyjmowane nawet kilka razy dziennie.

Wywołują grzybicę

- Najpowszechniejsze leki wziewne na astmę o działaniu przeciwzapalnym zawierają kortykosteroidy, których skutkiem ubocznym może być kandydoza jamy ustnej i gardła - ostrzega lek. stom. Marcin Kopeć, stomatolog z kliniki Stankowscy & Białach. - Taką informację każdy pacjent przeczyta w ulotce preparatu. Osoba zażywająca codziennie tego typu lek, powinna zwrócić większą uwagę na swoją dietę i postępować tak samo, jak w przypadku zażywania antybiotyków. Najlepiej, jeśli regularnie zażywa probiotyki, a do dentysty powinna się zgłosić, jeśli pojawi się niepokojąca chrypka, biały nalot na języku, bolesne zmiany w jamie ustnej, nadżerki lub pękające kąciki ust.

Kandydoza (drożdżyca) jest grzybiczą infekcją skóry i błon śluzowych, w tym przypadku jamy ustnej. To nieprzyjemna, ale też niebezpieczna choroba wywołana z reguły przez drożdżaka Candida albicans. Należy ją bezwzględnie leczyć, bo może zaatakować cały organizm. Nie od razu trzeba przyjmować leki antygrzybiczne. Pomogą również płukanki do ust z odkażającą chlorheksydyną. Jeśli dentysta zdiagnozował grzybicę w ustach, należy też zmienić swoją dietę eliminując z niej białą mąkę, cukry proste, słodkie owoce, kiełki i alkohol. Wskazane są jogurty naturalne, przetwory mleczne, razowe pieczywo, warzywa i kiszonki, które dostarczą nie tylko korzystnej flory bakteryjnej, ale również niezbędnych witamin i składników odżywczych.

W pozostałej części tekstu przeczytasz:

  • Jakich sensacyjnych odkryć dokonali naukowcy z School of Dentistry na Uniwersytecie w Birmingham?
  • Jak powinna wyglądać codzienna  pielęgnacja zębów?
Pozostało jeszcze 67% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 12,30 zł co 5 dni.

    już od
    12,30
    /5 dni
Dorota Dejmek

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetakrakowska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2019 Polska Press Sp. z o.o.