Paweł Chwał

Tarnów pozbędzie się swojego "Szkieletora"?

Komin ma 37 metrów i pamięta jeszcze czasy browaru Sanguszków. Wzmocniono jego konstrukcję Fot. Paweł Chwał Komin ma 37 metrów i pamięta jeszcze czasy browaru Sanguszków. Wzmocniono jego konstrukcję
Paweł Chwał

Owintar jak tarnowski „Szkieletor”. Na stojących od 20 lat odłogiem terenach coś zaczyna się dziać. Jest szansa, że nie skończy się na koniecznych pracach konserwatorskich i zabezpieczających.

Zakończyły się główne prace związane z konserwacją 37-metrowego komina po dawnym browarze Sanguszków.

To jedna z ostatnich pozostałości po browarze, przekształconym po wojnie w Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Owintar. Firma zakończyła żywot w latach 90-tych, a 6-hektarowa działka niemal w samym sercu miasta od ponad 20 lat straszy ruinami i chaszczami.

Remont komina może być zapowiedzią większej inwestycji w tym miejscu.

- W tej chwili jest za wcześnie na odpowiedź dotyczącą planów zagospodarowania tej działki. W związku z rozwojem sieci Kaufland na bieżąco analizujemy rynek pod kątem potencjalnych inwestycji i nie wykluczamy w przyszłości budowy marketu w tym miejscu - tłumaczy Michał Ostrowidzki z biura prasowego Kaufland Polska Markety.

Z dalszej części tekstu dowiesz się jaki los czeka wiekowy komin i co ma powstać na terenach Owintaru

Pozostało jeszcze 60% treści.

Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.

Zaloguj się, by czytać artykuł w całości
  • Prenumerata cyfrowa

    Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 12,30 zł co 5 dni.

    już od
    12,30
    /5 dni
Paweł Chwał

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetakrakowska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2021 Polska Press Sp. z o.o.