Urodziny z truskawkami

Czytaj dalej
Fot. brak
Ania Starmach

Urodziny z truskawkami

Ania Starmach

Ponoć kobiet się o wiek nie pyta, ale ja przyznaję się bez bicia, że za kilka dni skończę 28 lat. Planuję z tej okazji wyprawić urodzinowe przyjęcie. Będą najbliżsi przyjaciele, rodzina oraz szampan i truskawki, a tak naprawdę to truskawkowy tort z szampanem! Czego chcieć więcej? Chyba kolejnych urodzin! Albo jeszcze babeczek malinowych na dokładkę.

Kliknij w poniższy obrazek, aby wykupić dostęp do unikalnego albumu "Smaki Krakowa 2014":

Truskawkowy tort urodzinowy

Składniki: Biszkopt: 10 jaj, 450 g drobnego cukru, 150 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka cukru waniliowego, 50 g płatków migdałowych
Masa: 600 ml mascarpone, 250 ml śmietanki kremówki, 500 g truskawek, 1 dojrzałe mango, 2 brzoskwinie, 100 ml konfitury malinowej, 150 ml wina musującego
Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier i cukier waniliowy, następnie pojedynczo dodawaj żółtka. Stopniowo dodawaj mąkę, oraz migdały, masę mieszaj delikatnie, nie używaj już miksera. Masę przelej do dwóch wysmarowanych masłem i oprószonych mąką tortownic. Piecz około pół godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnij z formy, ostudź i każdy biszkopt przekrój na 2 blaty.
Masa: Serek mascarpone utrzyj z cukrem, następnie dodaj ubitą śmietanę i konfiturę. Truskawki, mango i kiwi pokrój w plasterki.
Tort: Na talerzu połóż biszkopt, skrop winem, ułóż na nim warstwę owoców, a następnie pokryj warstwą masy. Podobnie postępuj z drugim i trzecim biszkoptem. Wierzch tortu posmaruj masą, a następnie udekoruj świeżymi truskawkami i brzoskwiniami. Tort schładzaj w lodówce. Podawaj ze świeżą miętą i kieliszkiem schłodzonego szampana.

Sernikowe babeczki z malinami

Składniki: 150 g pełnoziarnistych herbatników, 80 g miękkiego masła, 3 kg zmielonego białego sera, 50 ml śmietanki kremówki, laska wanilii, 3 jaja, 120 g cukru pudru, 100 g malin
Sos czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej, 100 ml śmietanki kremówki
Przygotowanie: Ciastka pokrusz i wymieszaj z masłem. Ser wymieszaj z ziarnkami wanilii, jajami, cukrem i śmietanką. Na dno papilotów nałóż masę ciasteczkową przykryj ją masą serową, na wierzch każdej babeczki połóż kilka malin. Miniserniczki piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź i włóż do lodówki.
Sos: Czekoladę połam na małe kawałki i przełóż do miseczki, zalej ją gorącą śmietanką. Chłodne serniczki podawaj z gorącym sosem czekoladowym.

Ania Starmach

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.