Zaczął się sezon na zdrowe truskawki, szparagi, rabarbar, botwinkę i kalarepę. Sprawdź, dlaczego są tak cenne dla naszego zdrowia
Truskawki, szparagi, rabarbar, botwinka, kalarepa... Lubisz te owoce i warzywa? Twój organizm też je lubi! Nie przegap więc sezonu, w którym znajdziesz je na każdym straganie i włącz do diety. Czy wiesz, że szparagi są szczególnie polecane przyszłym mamom, a rabarbar kobietom w okresie menopauzy?
Koniec wiosny i początek lata to idealny czas, aby wzbogacić codzienną dietę o naturalne produkty – przede wszystkim świeże warzywa i owoce. O tym, które z nich są najcenniejsze dla zdrowia i pomogą zadbać o szczupłą sylwetkę, mówi Joanna Sobczak, dietetyk Naturhouse.
Truskawki dla osób na diecie
Uwielbiamy truskawki za ich zapach, smak i wygląd. Jednak przede wszystkim warto je docenić za liczne walory prozdrowotne. To bowiem prawdziwy skarb na talerzu. – Zawierają mnóstwo witaminy C, więcej nawet niż cytrusy, a także szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Truskawki są nieocenionym źródłem mikro- i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu oraz manganu. Znane są też z właściwości antynowotworowych z uwagi na obecność kwasu elagowego, bakteriobójczych – dzięki fitocydom oraz dietetycznych, ponieważ 100 gramów truskawek to tylko 35 kcal. Dodatkowo, z uwagi na dużą zawartość błonnika i związków mineralnych, usprawniają pracę jelit – mówi Joanna Sobczak. To jednak nie wszystko! Truskawki mają w swoim składzie m.in.: bromelinę – enzym ułatwiający spalanie tłuszczów i węglowodanów, fruktozę oraz bardzo dużą ilość wody, która przyczynia się do oczyszczenia organizmu.
Szparagi dla przyszłych mam
![100 gramów truskawek to tylko 35 kcal](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/1e/c7/5af2e6c3b7e07_p.jpg?1661067161)
W czerwcu wśród warzyw zdecydowanie królują szparagi. Są one cennym urozmaiceniem diety z uwagi na zawartość witamin A i C, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i jest szczególnie zalecany kobietom planującym zajść w ciążę. Szparagi zawierają również duże ilości białka – glutationu, pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. W zielonych łodyżkach znajduje się inulina należąca do grupy węglowodanów, niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.
Rabarbar pokona chęć podjadania
![100 gramów truskawek to tylko 35 kcal](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/31/67/5af2e70b8e201_p.jpg?1661067161)
Jego smak znamy od dzieciństwa, ale nie wszyscy wiedzą, jak wiele ma właściwości prozdrowotnych. – Rabarbar wyróżnia się wysoką zawartością składników mineralnych – manganu, wapnia, potasu oraz witamin C i K. Ma działanie antyoksydacyjnie oraz antyalergiczne. Polecany jest kobietom w okresie menopauzy, ponieważ zawarta w nim rapontycyna wywołuje działanie podobne do żeńskich hormonów. Rabarbar powinien się także znaleźć w letnim menu osób dbających o zgrabną sylwetkę. 100 gramów rośliny to zaledwie 21 kcal oraz duża dawka błonnika, stabilizującego poziom glukozy we krwi i zapewniającego uczucie sytości – zapewnia dietetyk z Naturhouse.
Botwinka dla urody
![100 gramów truskawek to tylko 35 kcal](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/98/aa/5af2e74e5c2d0_p.jpg?1661067161)
Równie zdrowa i niskokaloryczna jest botwinka, czyli młode liście oraz korzeń buraka ćwikłowego. – Wykorzystywana do zup lub sałatek kryje w sobie wiele cennych składników – m.in.: duże ilości żelaza, witamin i minerałów. Pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a także chłodzi organizm, dlatego tak często sięgamy po nią w czasie upałów. Botwina usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby i jest doskonałym sposobem na nieprzyjemną zgagę. Ponadto zwalcza wolne rodniki, poprawia kondycję cery oraz opóźnia procesy starzenia – wylicza Joanna Sobczak.
Kalarepa
![100 gramów truskawek to tylko 35 kcal](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/f6/4e/5af2e79173e41_p.jpg?1661067161)
W sezonie letnim warto do menu włączyć także niskokaloryczną kalarepę. Podobnie, jak większość warzyw kapustnych, zawiera izotiocyjany i indole, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych. – Oprócz wielu witamin i składników mineralnych kalarepa dostarcza również luteinę, która korzystanie wpływa na prawidłowy proces widzenia. Liście tego warzywa przyczyniają się z kolei do oczyszczenia organizmu i zahamowania stanów zapalnych – zauważa dietetyk.