Kinga Paruzel

Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem

Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem
Kinga Paruzel

Nie potrafię żyć bez słodyczy. Moja zasada: po słonym – słodkie – obowiązuje codziennie. Przyznam, że ostatnio walczę z nadbagażem i staram się wybierać tę zdrową słodycz. Dziś proponuję Wam niezwykły przysmak. Spróbujcie sami...

Wiele osób pisze, że jedzenie na diecie jest mdłe i niedobre. Ja uważam, że każda dieta może smakować wyjątkowo, jeżeli wszystko odpowiednio przygotujemy, doprawimy i podejdziemy do tego również w odpowiedni sposób. Dzisiejszy deser jest... nawet nie ma słowa, które by opisało jak niesamowicie smakuje. Na pewno jest cenny, ponieważ odżywia nasz organizm poprzez awokado, robi się go ekspresowo no i zaspokaja potrzebę na wyjątkową słodycz.

W takich chwilach po prostu uświadamiam sobie, jak ja kocham gotować i eksperymentować. Jedzenie i my sami dajemy sobie i innym tyle możliwości. Najważniejsze to czerpać z tego jak najwięcej.

Zdrowy mus czekoladowy z cynamonem

Składniki: 2-4 porcji (mnie wyszły 2 porcje po 150 g)
1 dojrzałe awokado (najlepiej odmiana Hass)

10 daktyli bez pestek

1 łyżka miodu

1/2 szklanka mleka kokosowego

1/2 szklanki kakao

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

1. Awokado przekroić w pół, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ. Dodać pokrojone daktyle i mleko. Całość zmiksować, aż masa będzie gładka i kremowa.

2. Dodać kakao, cynamon, sól i wanilię i znowu zmiksować.

3. Mus przełożyć do szklaneczek lub pucharków i umieścić w lodówce na co najmniej 3-4 godziny.

4. Przed podaniem posypać kakao.

Zamienniki:

kakao – można zamienić na karob
miód – syrop z agawy, Stevie bądź cukier
cynamon – szczyptę chili lub kardamon, wanilię, przyprawę do pierników
mleko kokosowe – inne mleko roślinne lub zwykłe

Pozdrawiam
Kinga Paruzel

Kinga Paruzel

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.