![Żółty skarb z Azji w proszku lub w korzeniu wdarł się przebojem do polskiej kuchni](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/da/3f/5c55a2f1d7d1f_o,size,1088x550,opt,w,q,71,h,27efda.jpg)
Kurkuma to jedna z tych przypraw, która zadomowiła się w polskiej kuchni. Zwykle jednak używamy jej sproszkowanej wersji, która ma charakterystyczny, intensywny żółty kolor. Można już w naszych sklepach kupić kurkumę w korzeniu tak jak imbir. Jej zaleta jest bardziej intensywny kolor i zapach.
W kuchni azjatyckiej (głównie w Indiach) kurkuma jest dodatkiem do niemal każdego dania. Nadaje potrawom typowy orientalny aromat i kolor. Jednak jej podstawową zaletą są pro zdrowotne właściwości, które także zaczynamy doceniać. Zajadający się kurkumą hindusi rzadziej chorują na nowotwory i mają lepszą odporność na infekcje i zatrucia pokarmowe.
Jeżeli chcesz przeczytać ten artykuł, wykup dostęp.
-
Prenumerata cyfrowa
Czytaj ten i wszystkie artykuły w ramach prenumeraty już od 3,69 zł dziennie.
już od
3,69 ZŁ /dzień