Książka jest jak pischinger. Niektóre rodzynki powciskane w ten tort dla osób spoza Krakowa mogą być faktycznie niedostrzegalne - mówi Beata Chomątowska, autorka książki „Andreowia”.
Żeby zostać zawodowym piekarzem, Jan Pieprzyca co tydzień szedł na nogach ze Słomiroga (gm. Niepołomice) do Bieżanowa. W Słomirogu mieszkał, w Bieżanowie w piekarni odbywał praktyki. To był przełom lat 40.-50. ubiegłego wieku. W Google Maps są...
Koniec XIX w. to najlepszy okres historyczny w dziejach miasta, porównywalny jedynie ze złotym wiekiem. Kraków był wtedy rzeczywiście nieformalną stolicą nieistniejącej Polski – mówi Mariusz Wollny, autor kryminałów historycznych dziejących się w...
Aż 38 proc. polskich uczniów uważa, że podczas zdalnego nauczania ich samopoczucie zmieniło się na gorsze - tak wynika z raportu, przygotowanego przez samą młodzież skupioną w organizacji Szkoła 2.0, działającej na rzecz edukacji. Badanie...
Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.
Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.
© 2000 - 2024 Polska Press Sp. z o.o.