Za dużo cukru w słodyczach, nadmiar tłuszczu w potrawach. Jak przygotować zdrowe, tradycyjne święta?

Czytaj dalej
Fot. Archiwum prywatne
Nicole Młodziejewska

Za dużo cukru w słodyczach, nadmiar tłuszczu w potrawach. Jak przygotować zdrowe, tradycyjne święta?

Nicole Młodziejewska

Rozmowa z Alicją Bekier, dietetykiem i diagnostą laboratoryjnym z Poradni Dietetycznej Hormoline System.

Czy Polacy dbają o swoją dietę?
Myślę, że Polacy bardzo dbają o swoją dietę, ale też trochę gubią się w gąszczu informacji, które dochodzą do nas z różnych mediów i książek. Te informacje często się wzajemnie wykluczają, przez co Polacy czują się zagubieni. Dlatego często wybierają się do dietetyka.

Czytaj też: Zakłady opiekuńczo-lecznicze są szansą dla osób niesamodzielnych i w Wielkopolsce jest ich coraz więcej

Dlaczego tak ważne jest, żeby nasza dieta była odpowiednio zbilansowana, żebyśmy o nią dbali?
Dieta wpływa na każdy aspekt życia człowieka. Zarówno na sferę psychiczną, ale również na sferę fizyczną. Poprzez odpowiednie żywienie jesteśmy w stanie zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, np. cukrzycy typu II. W tym przypadku dieta jest decydującym czynnikiem do tego, czy choroba zacznie się rozwijać wcześniej czy później albo czy w ogóle zacznie się rozwijać.

Statystyki pokazują, że obecnie spożywamy dwa razy więcej cukru niż 10 lat temu. Z czego to wynika?
To prawda. Niestety, wynika to z regulacji prawnych, które nie regulują tego, ile cukru producenci mogą dodać do produktów. W szczególności dotyczy to produktów dziecięcych. Istnieje szereg instytucji, które walczą o to, by te normy były regulowane. Cukier, ale też sól, poprawiają nasze wrażenia i wpływają na emocje, jakie towarzyszą po spożyciu produktu. Im więcej cukru i im więcej soli w danym produkcie, tym bardziej produkty wydają się nam atrakcyjne. Ta „mieszanka wybuchowa” powoduje, że producenci prześcigają się w dodawaniu jej do swoich wyrobów.

Do czego może prowadzić nadmierne spożywanie cukru?
Nadmierne spożywanie cukru prowadzi do rozregulowania gospodarki węglowodanowej. Jest wiele czynników, które mogą to albo zniwelować, albo jeszcze bardziej „podkręcić” ryzyko pojawienia się chorób. Dlatego, jeśli spożywamy bardzo dużą ilość produktów zawierających cukier rafinowany, a do tego nasz tryb życia jest ubogi w ruch i inne składniki pokarmowe, może dojść do rozwinięcia się najpierw insulinooporności, a później ewentualnie cukrzycy typu II. Podobnie jest z tłuszczami. To nie jest tak, że tylko cukier jest winien tym wszystkim schorzeniom. Tak naprawdę w diecie chodzi o to, żeby do organizmu dostarczać wszystkie składniki pokarmowe, ale żadnego z nich w nadmiarze.

Jak wygląda profilaktyka i leczenie w przypadku cukrzycy typu II?
Jeśli chodzi o profilaktykę, to jest to bardzo proste badanie. Przynajmniej raz w roku wykonuje się badanie glukozy na czczo oraz badania ogólne moczu. Jeśli chodzi o leczenie cukrzycy, to możliwe są różne terapie. Zazwyczaj jest to farmakoterapia, ale również terapia insuliną. W zależności od stanu pacjenta, lekarz decyduje jaką formę leczenia przyjąć. Niestety, jest to choroba przewlekła, z którą żyje się do końca życia. Dlatego tak ważne jest to, żeby wyłapać stan jeszcze przedcukrzycowy, a nie samą cukrzycę.

Przed nami święta Bożego Narodzenia. Wiele osób najmłodszym członkom rodziny w prezencie sprawia słodycze. Czym można zastąpić taki niezdrowy podarunek?
Jeśli chodzi o te słodycze, które dzieci uwielbiają, to wiadomo, że musimy zachować umiar. Są słodycze lepszej jakości, ale też gorszej. Najprościej jest po prostu czytać ich etykiety. Są słodycze, w których składzie występują głównie dodatki chemiczne, aromaty, tłuszcze utwardzone i cukier. Jeśli na etykiecie znajduje się naturalne kakao, miód, naturalna wanilia, to takie słodycze będą lepszym wyborem. W przypadku, gdy całkiem chcemy zrezygnować ze słodyczy, to również istnieje mnóstwo zdrowych produktów bazujących na owocach, błonniku, z dodatkiem fig lub płatków owsianych.

Sprawdź też: Nowy blok operacyjny w Poznaniu to komfort dla chirurgów i bezpieczeństwo pacjentów

Co w przypadku potraw, które podczas świąt pojawiają się na naszych stołach? W jaki sposób przygotować zdrowe święta?
Na pewno nie warto rezygnować z tradycji, ale przygotowujmy potrawy z produktów dobrego pochodzenia. Czyli, jeżeli uwielbiamy makowiec, to zdecydujmy się na to, żeby taką masę makową przygotować samodzielnie. Ostatnio zrobiłam przegląd gotowych mas makowych i niestety połowa takiej masy składa się z syropu glukozowo-fruktozowego, a nie z cukru, miodu czy bakalii.

Jutro w siedzibie wielkopolskiego NFZ odbywa się kolejna „Środa z profilaktyką”, na której Pani pojawi się w roli eksperta. Jakich porad udzieli Pani pacjentom, którzy wezmą udział w tym wydarzeniu?
Będziemy rozmawiać właśnie o świętach. Doradzę, w jaki sposób komponować świąteczne paczki dla dzieci, ale też w jaki sposób trochę „odchudzić” nasz świąteczne przepisy. Podpowiem także w jaki sposób samodzielnie wykonywać

takie zdrowe potrawy. Dodatkowo zaprezentuję diety, które są dostępne na portalu NFZ, które każda osoba lecząca się w naszym kraju może pobrać bezpłatnie.

„Środy z profilaktyką” to akcja organizowana przez NFZ, w ramach której pacjenci z wielkopolski mogą korzystać z bezpłatnych badań i porad specjalistów. Nadchodząca środa (11.12) to m. in. porady dietetyka, informacje na temat bezpłatnych diet i założenia konta na portalu NFZ. Wydarzenie odbędzie się w siedzibie WOW NFZ przy ul. Grunwaldzkiej 158, w godzinach 10-14 (w holu).

Interesujesz się zdrowiem? Tu znajdziesz najważniejsze informacje:
Interesujesz się zdrowiem? Tu znajdziesz najważniejsze informacje

Nicole Młodziejewska

Dodaj pierwszy komentarz

Komentowanie artykułu dostępne jest tylko dla zalogowanych użytkowników, którzy mają do niego dostęp.
Zaloguj się

plus.gazetakrakowska.pl

Polska Press Sp. z o.o. informuje, że wszystkie treści ukazujące się w serwisie podlegają ochronie. Dowiedz się więcej.

Jesteś zainteresowany kupnem treści? Dowiedz się więcej.

© 2000 - 2020 Polska Press Sp. z o.o.